مراحل تولید فرش ماشینی سجادهای
مراحل تولید فرش ماشینی سجادهای
تولید سجاده فرش یک فرآیند کاملاً تخصصی است. این فرآیند شامل ۴ مرحله ریسندگی، طراحی، بافت و تکمیل است. اصولاً تمامی این مراحل در داخل یک شرکت انجام نمیشود. به عنوان مثال، عموماً ریسندگی و تکمیل فرش محرابی خارج از شرکتهای تولیدی صورت میگیرد.
در این مقاله از سایت شرکت سجاده فرش تک ستاره کویر قصد داریم در مورد تولید سجاده فرش ماشینی با شما صحبت کنیم. تا انتها با ما همراه باشید.
مراحل بافت فرش ماشینی سجادهای
همانطور که پیش از این نیز به آن اشاره شد، برای تولید فرش مخصوص مسجد باید ۴ مرحله سپری شود. در ادامه هر یک از این مراحل به صورت دقیقتر توضیح داده میشود.
مرحله اول ریسندگی
اولین مرحله تولید سجاده فرش، مرحله ریسندگی است. در این مرحله الیاف وارد شرکتهای ریسندگی میشوند تا به نخ تبدیل شوند. تفاوت الیاف با نخ در این است که الیاف قابلیت بافت ندارند و حتماً باید تبدیل به نخ شوند. هنگامی که الیاف تبدیل به نخ شدند، دور دوکهای بزرگی به نام “وابیل” پیچیده شده میشود. “وابیلها” مواد اولیه “بوبین پیچی” در شرکتهای بافندگی هستند.
مرحله دوم طراحی
در مرحله دوم طراحان طرح فرش سجادهای را آماده میکنند. برای بافت فرش سجادهای به طرح سجاده در قالب فرمت bmp نیاز است. در واقع، تنها فرمتی که دستگاه بافندگی قادر به خواندن آن است، فرمت bmp است.
طرح سجاده فرش مسجدی دارای دو نوع محرابی و تشریفاتی است. طرحهای محرابی برآمده از معماری محراب مساجدند.
مرحله سوم بافندگی
مرحله سوم تولید فرش سجادهای برای مساجد، مرحله بافندگی است. این یکی از اساسیترین مراحل در تولید فرش مسجد است. بافت سجاده فرش شامل چندین مرحله مختلف است.
بوبین پیچی
ابتدا وابیلهایی ه در شرکتهای ریسندگی آماده شدهاند، وارد قسمت بوبین پیچی شرکت میشوند. بوبین پیچ با استفاده از دستگاه مخصوص، وابیلها را تبدیل به بوبین میکند. بوبینها دقیقاً شکل وابیل اما در سایزهای کوچکترند. وابیلها به علت سایز بزرگ، قابلیت آن را ندارند که در دستگاه بافندگی استفاده شوند. پس از آن که آماده شدن بوبینها، بوبین پیچ آنها را در سبدهای رنگ مخصوص به خود میریزد. به عنوان مثال، تمام بوبینهای سبز در جعبه رنگ مخصوص رنگ سبز و تمام بوبینهای لاکی در جعبه رنگ لاکی قرار میگیرند.
کریل
پس از آماده شدن بوبینها، کمک بافنده آنها را در کریل دستگاه بافندگی قرار میدهد. در صورتی که این کار انجام نشود، دستگاه رنگی برای تولید نخواهد داشت. به این ترتیب، بدون انجام این کار عملاً فرآیند تولید سجاده فرش متوقف میشود.
بافت
آخرین مرحله در تولید سجاده فرش در قسمت بافندگی، مرحله بافت است. در این مرحله بافنده دستگاه با استفاده از دستگاه مخصوص اقدام به تولید فرش محرابی یا تشریفاتی میکند. شاید گمان کنید که با توجه به مکانیکی بودن دستگاه، نیازی به بافنده نیست امّا وجود بافنده برای تولید فرش مسجدی کاملاً ضروری است. بعضاً چلههای دستگاه یا پود دستگاه در حین کار دچار پارگی یا بعضاً دستگاه به اصطلاح تخصصی دچار “نخ سفتی” میشود. هر چند که امروزه با توجه به پیشرفتهتر شدن دستگاههای تولید فرش، دستگاه متوقف میشود اما برای رفع عیب به بافنده نیاز است.
بافنده در تمام فرآیند بافت، تمام فرآیند تولید را مشاهده و نظارت میکند تا در صورت بروز مشکل در بافت، اقدام به رفع آن کند.
مرحله چهارم تکمیل فرش
آخرین مرحله در تولید سجاده فرش، مرحله آهار و تکمیل است. در این مرحله، فرشهای بافته شده در مرحله بافت به صورت رول وارد فرآیند آهار میشوند. شرکتهای آهار اصولاً خارج از شرکتهای تولید هستند. به این دلیل که برای راهاندازی شرکت تکمیل به سرمایه بسیار بالایی نیاز است.
از جمله کارهایی که در مرحله تکمیل فرش سجادهای انجام میشود میتوان به چسب آهار و ریشهزنی اشاره کرد. برخلاف فرش دستباف که رنگها با گره به چله فرش متصل میشوند، در فرش ماشینی نخها تنها به دور چلهها پیچیده میشوند. گره نداشتن نخها در فرش ماشینی باعث میشود که نخها از دور چله خارج شوند. برای جلوگیری از این اتفاق، پشت فرش از چسب رزین استفاده میشود.
پس از چسب کاری فرش جانمازی، اطراف فرش زیگزاگ میشود. زیگزاگ نیز باعث میشود که الیاف فرش از آن خارج نشود.
جمعبندی
در این مقاله راجع به تولید سجاده فرش صحبت کردیم و مراحل آن را به صورت کامل توضیح دادیم. مراحل تولید فرش ماشینی سجادهای شامل ریسندگی، طراحی، تولید و تکمیل است. خوب انجام شدن و استاندارد بودن این مراحل به صورت مستقیم روی کیفیت سجاده فرش اثرگذار است.
در صورتی که قصد دارید برای مسجد و یا حسینیه خود فرش سجاده تهیه کنید، میتوانید از محصولات متنوع شرکت تک ستاره کویر دیدن کنید. شما میتوانید محصولات این شرکت را به صورت نقد و اقساط خریداری کنید.